Gıda Gresi Seçimi

Gıda Gresi Seçimi
Bir gıda üretim işi yürütürken düşünülmesi gereken pek çok şey vardır ve gıda gresi seçimi ile ilgili endişeler bunlardan biri olmamalıdır. Bu nedenle, şirketlerin yalnızca devlet standartlarını aşan değil, aynı zamanda gıda marka değerini düşürmeden tesis üretimini de koruyan yağlayıcılar kullanması çok önemlidir. Ek olarak yağlayıcı, genel maliyetleri düşürerek ve karlılığı güçlendirerek faydaları en üst seviyeye kadar genişletmelidir.
gıda gresi seçimi
  • H1 gresler, tesadüfi gıda teması olasılığının olduğu gıda işleme ortamlarında kullanılan gıda sınıfı greslerdir.
  • H2 gresler, temas olasılığı olmayan yerlerde ekipman ve makine parçalarında kullanılan gıda sınıfı greslerdir.
  • H3 gresler, kancalarda, arabalarda ve benzer ekipmanlarda paslanmayı önlemek için kullanılan, tipik olarak yenilebilir greslerden oluşan gıda gresi olarak isimlendirilir.

Tahmini okuma süresi 7 dakika

gres yağı çeşitleri ve en iyi gres banner
Corfin lubrication blog içeriği gıda gresi seçimi hakkında bilgiler

Sağlık ve güvenlik, yiyecek, içecek ve ilaç üreticileri için çok önemlidir. Hastane ameliyathanelerinde olduğu gibi atölye katında da temizlik ve hijyen standartları belirli şartlara bağlıdır. Doğru gıda gresi seçim üretim ekipmanı söz konusu olduğunda yağlama, besleme ve iyileştirme işlemlerinin yolunda gitmesini sağlar.

Gıda gresi seçimi, yağlayıcı sızıntıları ve bakımı tüm endüstrilerin kaçınılmaz bir parçasıdır. Yağlayıcılar, temas ettikleri malzemelere karşı ayrım yapmazlar. Bu nedenle, gıda işleme ve ilaç endüstrilerinin, işi yapmak için doğru yağlayıcıları seçmede ek zorlukları vardır.

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), orijinal gıda sınıfı H1, H2 ve H3 isimlerini oluşturmuştur. Yeni bir gresin onayı ve bu kategorilerden birine tescili, bileşenlerinin yapısına bağlıdır.

  • H1 gresler, tesadüfi gıda teması olasılığının olduğu gıda işleme ortamlarında kullanılan gıda sınıfı greslerdir.
  • H2 gresler, temas olasılığı olmayan yerlerde ekipman ve makine parçalarında kullanılan gıda sınıfı greslerdir.
  • H3 gresler, kancalarda, arabalarda ve benzer ekipmanlarda paslanmayı önlemek için kullanılır. Tipik olarak yenilebilir greslerden oluşan gıda gresi olarak isimlendirilir.

Gıda Gresi Nedir ve Nerelerde Kullanılır?

Doğru bir gıda gresi seçimi için gıda gresinin ne olduğunu anlamak son derece önemlidir. Gıda sınıfı gres, sentetikler kullanılarak, güvenlik veya sağlıktan ödün vermeyecek şekilde formüle edilmiştir. Aynı zamanda yüksek performans sağlayan bir yağlayıcıdır. 

Aşağıdaki alanlarda gıda sınıfı gres kullanılır ;

  • Yüksek ve yavaş hızlı zincirler
  • Caster yarışları ve yatakları
  • Konveyör rulmanları
  • Her tür fırın
  • Gıda üretimi ve ambalajlanması işlemlerinde
  • Makinelerin titreşimli ve ıslak rulmanlarında
gıda gresi seçimi

Gıdaya Uygun Makine Yağı

Hayati güvenlik sorunu ele alındığında, uygun yağlayıcıların kullanımı dahil olmak üzere, ekipman ömrünü ve üretkenlik seviyelerini korumak için temel bakım yönetimi uygulanmalıdır. Mineral veya sentetik bazlı bir gıda gresi seçimi yapıp yapmayacağınıza karar vermek bir sonraki adımdır. Bugünün trendi, ekipman ömrünü uzatmada, bakım harcamalarını azaltmada ve hatta rulmanların ve dişli bileşenlerinin sık yağlanması ihtiyacını azaltmada kilit rol oynayan daha yüksek performanslı sentetik ve mineral yağ ürünlerine yöneliktir.

Kapsamlı araştırma ve testler sonucunda, optimize edilmiştir. Katkı paketlerine sahip modern sentetik hidrokarbon ve mineral yağ bazlı ürünler, NSF International standartlarını aşacak şekilde tasarlanmıştır. Performans açısından gıda gresi seçimi aşamasında birinci sınıf yağlayıcılarla karşılaştırılabilir. Alternatif olarak, bazı mineral bazlı ürünlerin, sık değişim gerektiren kalıntı birikmesine neden olabilmektedir. Bunun da şirketlere yıllık onarım ve değişim için binlerce dolara mal olduğu bilinmektedir.

Bir fabrikanın çalışma koşulları genellikle mineral bazlı bir ürün yerine yüksek performanslı bir sentetik gıdaya uygun makine yağı seçilip seçilmeyeceğini belirleyecektir. Örneğin, sentetik gıda sınıfı gresler, güçlü deterjan kullanımından ve sıcak suyla yıkama faaliyetlerinden kaynaklanan nemli veya buharlı ortamlara ve yüksek nem koşullarına dayanmalı ve makinelerin optimum seviyelerde çalışmasını sağlamalıdır.

Buhar veya soğutma gibi aşırı sıcaklıklar altında işlem yapan üreticiler, gıda sınıfı sentetiklerin üretkenliği sürdürmek için gıda gresi seçimi ve kullanımının ideal olduğunu bilmektedir.

İleri teknoloji yağlayıcılar ister sentetik ister mineral yağlar olsun, çeşitli şekillerde bakım sürecine değer katar. Yüksek gerilim altındaki yağlanmış sistemler, oksidasyon oranını ve bileşen aşınma oranını en aza indirme eğiliminde olan geliştirilmiş akışkan stabilitesine sahiptir. Aynı zamanda viskometrik ve film oluşturma özelliklerinden faydalanır. Bu da daha uzun parça ömrü ve makine çalışabilirliği sağlar.

Gıda Onaylı Gres Yağı Seçimi

Gıda sınıfı gres yağı, diğer yağlayıcılarla aynı teknik işlevleri yerine getirmelidir. Aşınmaya, sürtünmeye, korozyona ve oksidasyona karşı koruma sağlaması önemli kriterlerdendir. Aynı zamanda ısı ve transfer gücünü dağıtmak, kauçuk ve diğer sızdırmazlık malzemeleriyle uyumlu olmak ve bazılarında sızdırmazlık etkisi sağlamak durumlardadır.

Buna ek olarak gıda ve ilaç sanayilerindeki farklı uygulamalar, yağlayıcıların gıda ürünleri, kimyasallar su ve buhardan kaynaklanan bozulmaya direnmesi gerekir. Gıda gresi seçi sırasında gresin plastik ve elastomerlere karşı nötr bir davranış sergilemesi görülebilir. Şekerleri çözme yeteneğine sahip olması da son derece önemlidir. Bu gresler ayrıca gıda sağlığı ve güvenlik yönetmeliklerine uygun olmalı. Fizyolojik olarak tatsız, kokusuz ve uluslararası onaylı olmalıdır.

Yağlayıcılar yoğun çevresel kirletici maddelere maruz kalabilir. Örneğin mısır öğütme sistemleri önemli miktarda toz üretir. Silika bazlı toz kadar sert olmasa da yine de filtrasyon için bir sorun teşkil etmektedir. Bir et fabrikası her zaman sıkı buharlı temizlik gerektirir, bu nedenle su kontaminasyonu riski yüksektir.

Gıda sınıfı yağlayıcılar için risk oluşturan yağlama kirliliğinin bir başka yönü, bakteri, maya ve mantar gibi mikroorganizmaların büyümesidir. Bunlar endüstriyel ortamlarda risk oluşturabilirken, gıda üretim ortamında kirlenme olasılığı daha da fazladır. Bu nedenle bu alanlarda uygun gıda gresi seçimi kritik öneme sahiptir.

gıda gresi seçimi

NSF Onaylı Gresler

Günümüz gıda işleme ekipmanlarının yağlanması konusu ve gıda gresi seçimi oldukça önemlidir. Gıda dışı işleme tesislerinde bulunan zorlukların çoğunu ortaya çıkarmaktadır. NSF onaylı gresler sürtünme, aşınma, korozyon, ısı ve birikintilere karşı korumalı olmalıdır. Ayrıca gıda ürünleri, proses kimyasalları, su (buhar) ve bakterilerle temas halindelerdir. Bu nedenle bozulmaya veya performans bozukluğuna direnmelidirler. 

Ancak, belki de en önemlisi, gıdayla temas etmeleri durumunda güvenli olmaları gerekir. Yüksek performanslı gıda gresi seçimi, ekipmanınızın en yüksek performansta çalışması için gereken NSF® H1 Derecelendirmesi ile ihtiyaç duyduğunuz endüstriyel gücü sağlar. Böylece gıda işleme operasyonunuzun güvenli bir şekilde devam etmesini sağlayabilirsiniz.

NSF Onaylı Madeni Yağ Kategorileri

Gıda Dışı Bileşikler Yetkilendirme Programına göre, gıda işlemede kullanılırlar. H1, H2 ve H3 yağlayıcılar, işleme sırasında gresin gıda ile temas edebileceği alanlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır. NSF onaylı gıda gresi seçimi aşamasında bu nedenle dikkat edilmesi gereken faktörler bulunur.

H2 yağlayıcılar, gıda ile temas olasılığı olmayan alanlarda kullanılmak için uygundur.  H1 ve H2 yağlayıcıların doğrudan gıda teması veya gıdanın bir bileşeni olması amaçlanmamıştır. Üçüncü kategori olan H3 yağlayıcılar, kancalarda, arabalarda ve benzeri ekipmanlarda paslanmayı önlemek için kullanılan ürünlerdir.

H1 ve H2 yağlayıcılarının dikkate değer bir özelliği ise şudur. Her ikisinin de gıda işleme alanlarında ve çevresinde kullanılması amaçlanmalarıdır. Doğrudan gıda teması veya gıdanın bir bileşeni olma amacı taşımayan bileşikler olarak kabul edilirler. Bununla birlikte, H1 yağlayıcılar gıda teması potansiyeli ile yaratıldığından, H1 ürünleri için formüler gereklilikler H2 için olanlardan daha katıdır. Bu bakımdan ihtiyaca uygun gıda gresi seçimi yapmak son derece önemlidir.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...