Sentetik Yağlar Neden Daha Pahalıdır?

Sentetik Yağlar Neden Daha Pahalıdır?
Sentetik yağlar neden daha pahalıdır ? soruları bir çok kez geldi. Bizlerde sizlere konu hakkında açıklayıcı bir blog hazırladık. Sentetik yağlar yapay olarak üretilmiş kimyasal bileşiklerden oluşan bir yağ türüdür. Bu bileşikler petrol moleküllerinin parçalanması ve ardından yeniden oluşturulması ile meydana gelir. Bir damla sentetik yağ mikroskop altında incelediğimizde bize neredeyse aynı boyut ve yapıdaki milyonlarca molekülü gösterir.
sentetik yağlar neden daha pahalıdır?
  • Bu kavramın tam olarak anlaşılabilmesi için tam sentetik yağların yapılarını da incelememizde fayda var. Tam sentetik yağlar, sentetik bir baz stok kullanılarak üretilir. 
  • Petrol kullanılmadan benzersiz bir şekilde tasarlanmış moleküllerden oluşurlar. 
  • Aynı zamanda yağın bozulmasına yardımcı olan katkı maddelerini de bünyelerinde barındırırlar.

Tahmini okuma süresi 8 dakika

gres yağı nedir banner

Mineral veya geleneksel sentetik yağlar neden tam tersi bir yöntemle yani rafine edilmiş ham petrol kullanılarak üretiliyor? Bir damla geleneksel yağı mikroskop altında incelediğimizde ise bize farklı şekil, boyut ve yapılara sahip milyonlarca molekülü gösterir.

Sentetik yağlar neden daha pahalıdır sorusu için üretiminde kullanılan materyaller ve üretim şekillerinin özelliklerinin mineral yağlara kıyasla daha farklı olması cevabını verebiliriz. Sentetik yağlar iki tip olarak üretilebiliyor, tamamen sentetik veya sentetik bir karışım ile. Aynı zamanda üretimlerinde kullanılan birçok baz türünden de bahsedebiliriz.

Aynı zamanda sentetik harmanı ile üretilen yağlayıcılardan da bahsetmek mümkündür. Bir sentetik harmanı sentetik baz yağlar ile geleneksel yağların karıştırılması yoluyla yapılıyor. Bu anlamda sentetik baz stoğunu geleneksel mineral yağa eklemek, geleneksel yağları tek başına kullanmaktan çok daha fazla koruma sağlayabilmekte diyebiliriz.

Belirgin bir şekilde farklı uygulama alanlarına ve özelliklere sahip çok sayına sentetik türünden bahsedebiliriz. Bununla birlikte bunların içerisinde özellikte otomotiv sektöründe en çok kullanılan sentetik yağlayıcı için polialfaolefin (PAO) örnek gösteriliyor.

“Farklı uygulamalar için üretilen farklı birçok sentetik yağlayıcı içerisinden sizin için en uygun olanı seçmenizde fayda vardır. Bu aşamada bir uzmandan yardım almanız son derece önemlidir. Böylece makinenizin ve üretim sürecinizin aksamadan devam etmesini sağlayabilirsiniz.”

Sentetik Yağların Üstün Performansları

Mineral dişli yağları artık performans sınırlarına ulaştığında sentetik dişli yağları kullanımı tercih edilebiliyor. Bunun en önemli nedeni de mineral yağlarının artık uygulama gereksinimlerini karşılayamamalarıdır.

Mineral yağları aşağıda yer alan durumlarda artık yeterli olmuyor ve sentetik yağ kullanılıyor.

  • Çok düşük veya yüksek sıcaklıklar ile çalışılan durumlarda
  • Aşırı derecede yüksek yüklerin kullanıldığı alanlarda
  • Ortam koşullarının olağanüstü olduğu yerlerde
  • Yanıcılık gibi özel gereksinimleri karşılayamadıkları durumlarda.

Üretim sırasında kullanılan katkı maddeleri, mineral yağların birçok özelliklerini iyileştirebilse de tüm özellikleri üzerinde sınırsız bir etkide bulunabilmeleri mümkün değildir. Bu durum özellikle aşağıdaki gibi fiziksel faktörlerin etkili olduğu durumlar için geçerlidir.

  • Isıl direnç
  • Düşük sıcaklık özellikleri (akışkanlık, akma noktası)
  • Alevlenme noktası
  • Buharlaşma kayıpları
sentetik yağlar neden

Olası Avantajlar ve Dezavantajlar

Sentetik yağların sağladığı birçok avantajdan bahsedebiliriz. Bununla birlikte her bakımdan mineral yağlardan daha iyi performans göstermeyebilirler. Hatta avantajlarına rağmen birtakım dezavantajlara da neden olabilirler. Sentetik yağlama yağlarının avantajlarını aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Geliştirilmiş termal ve oksidasyon direnci
  • Geliştirilmiş viskozite-sıcaklık davranışı, yüksek viskozite indeksi (çoğu durumda)
  • Gelişmiş düşük sıcaklık özellikleri
  • Daha düşük buharlaşma kayıpları
  • Azaltılmış yanıcılık (bazı durumlarda)
  • Geliştirilmiş kayganlık (bazı durumlarda)
  • Kalıntı oluşturma eğilimi daha düşüktür
  • Ortamdan ortama geçişlerde gelişmiş direnç

Olası dezavantajları ise aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz.

  • Mineral yağlara kıyasla daha yüksek fiyat
  • Su ile temas halinde reaksiyonlar (hidroliz, korozyon) gösterebilirler
  • Malzeme uyumluluğu sorunları görülebilir (boyalar, elastomerler, belirli metaller)
  • Mineral yağlarla karışma oranları sınırlıdır.

Özellikle kritik çalışma koşullarındaki dişli yağlarında sentetik yağlayıcıların kullanımının arttırılması uygulamada birçok avantaj sağlayabiliyor. Bu nedenle sentetik yağlar neden daha pahalıdır soruna cevap olarak sağladıkları avantajları gösterebiliriz.

Sentetik Yağlar Neden Tercih Edilmeli?

Sentetik yağlar, geleneksek veya mineral yağlara kıyasla daha pahalıdır. Ama sentetik yağ tercih etmeniz çoğunlukla size avantaj ağlayacaktır. Bunun en önemli nedenini ise içeriklerinde bulunan katkı maddeleri olarak gösterebiliriz.

Araştırmacıların geleneksel yağlardan çok daha iyi performans gösterebilecek kaliteli sentetik yağlar ortaya çıkarmaları yıllarını aldı. Ancak sentetik yağların artık çoğu ortamda üstün performans gösteren ürünler olduklarına dair şüphe kalmadı.

Sentetik yağlar yüksek sıcaklık koşullarında oksidasyona karşı dayanıklıdır. Aynı zamanda son derece iyi film mukavemetine, kararlı viskoziteye karşı direnç gösterirler. Motor tortularına neden olmaları ise çok nadiren görülen olumsuz özellikleridir.

Sentetik yağların en büyük dezavantajları maliyetlerinin önemli ölçüde yüksek olmasıdır. Sentetik yağlar neden daha pahalıdır, sorusunun etkenlerinden biri de budur. Bununla birlikte özellikle uygun fiyatlı bir yağlama yöntemi arıyorsanız, sentetik yağ kullanmanın başka önemli bir uyarası daha var.

Bazı durumlarda ucuz sentetikler, hızla bozulan ve arkalarında geleneksel yağlara kıyasla ikinci sınıf düşük kaliteli bir yağı geride bırakabiliyor. Bu kalıntı yağ ise çok düşük katkı maddelerine sahiptir. Başka bir değişle, sentetik bir yağdan vazgeçmek, sizi orta seviyeli bir mineral yağdan çok daha kötü bir durumda meydana getirebiliyor.

Sentetik yağlarını geleneksel muadilleri ile karıştıramayacağınız bilgisine sahip olabilirsiniz. Bu işin doğrusu şudur ki sentetikler geleneksel yağlar ile uyumludur. Hem yeni hem de eski arabalarınızda kullanabilirsiniz. Dahası geleneksel yağlar ile sentetik yağlar arasında dilediğiniz gibi geçiş yapabilirsiniz. Bu iki yağ türü birbiri ile uyum içerisinde olabilmekte.

Dengeli yapıya sahip olan sentetikler, çoğu geleneksek yağın sahip olmadığı birçok fayda sunar. Alkillenmiş aromatik, PAO veya ester bazlı sentetik yağlar düşük sıcaklıklar için iyi bir tercihtir. Hatta motor aşınmasının maksimum olduğu çalıştırma koşullarında dahi petrol bazlı yağlardan çok daha iyi akış özellikleri sunar.

sentetik yağlar neden

Sürtünmeye Karşı Dayanıklı Sentetik Dişli Yağlarının Avantajları

Artırılmış Dişli Verimliliği

  • Daha küçük motorlara sahip olan dişlilerde aynı güç çıkışını sağlayabilirler.
  • Tamamen aynı olan güç girişi ile daha yüksek güç çıkışı elde edilebiliyor.

Azaltılmış Yağ Sıcaklıkları

  • Oksidatif ömrünün uzaması (bazı durumlarda mineral yağlardan beş kat daha uzun)
  • Uzatılmış bileşen ömrü (düşük aşınma ve sürtünmenin sağlandığı yerlerde)
  • Makinelerde soğutma sistemlerine artık gerek kalmayabilir.

Azaltılmış Enerji Tüketimi

  • Şanzımandaki daha düşük toplam enerji kayıplarından kaynaklanan elektrik akımı veya yakıt tüketimi için çok daha az maliyet. Sonsuz dişliler için ise yüzde 30 ve daha fazlası
  • Elektrik enerjisi maliyetlerinin ise yüzde 10’a kadar daha yüksek olduğu keşfedildi.

Sentetik Yağlar Neden Uygulama Açısından Avantajlı?

Aşağıda sentetik yağların mineral yağlara kıyasla geliştirilmiş özelliklerinden kaynaklanan avantajlarına yer verdik.

  • Dişliler ile ilgili sürtünme kayıplarının azalması nedeniyle verimlilik artar.
  • Daha az enerji gerektiren aynı zamanda azaltılmış sürtünme nedeniyle daha düşük dişli kayıpları sağlanmakta.
  • Aynı sıcaklıkta çalışan mineral yağlardan üç ila beş kat daha uzun yağ değişim aralıkları sayesinde maliyeti önemli ölçüde azaltır.
sentetik yağlar neden

Sentetik Yağlar Neden Bakım Maliyetlerinden Tasarruf Sağlar

Sentetik yağların yağ değişim aralıkları madeni yağlara göre aynı ısıl koşullarında beş kat daha uzun olabilmekte. Yağların başlangıç maliyetleri yani satın alma fiyatları ve elden çıkarma maliyetleri madeni yağlardan daha yüksek olabiliyor.

Ancak uzatılmış yağ değişim aralıkları, dişli kutusunun uzatılmış hizmet ömrü dikkate alındığında bu durum maliyetleri optimize edebilme şansı sunuyor.

Mineral ve sentetik maliyetlerinin karşılaştırılması, bakım maliyetini azaltmak ve makine güvenilirliğini artırmak için gerçek bir fırsat sunar. Daha düşük yağlayıcı bertaraf oranları ile azaltılan çevresel faktörler de sentetik yağların kullanımı açısından avantaj sağlar.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...