Yüksek Sıcaklık Gresleri

Yüksek Sıcaklık Gresleri
Demir-çelik sektörü gibi yüksek sıcaklık ortamlarında çalışılan alanlarda ısının çok yüksek seviyelerde olması yüksek sıcaklık gresleri kullanımının istenilen seviyede olmasını güçleştirilebilir. Otomatik yağlama makinalarının durması çok masraflıdır, bu nedenle devamlı olarak takip edilmeleri gerekir.
yüksek sıcaklık gresleri
  • Yüksek sıcaklık gresleri farklı farklı birçok kullanım alanına sahiptir.
  • Yüksek sıcaklıklarda çalışan tüm makineler için çözüm sunabilirler. 
  • +250 ile +300 derece arasındaki çalışma koşullarında dayanıklılık gösterir. 

Tahmini okuma süresi 7 dakika

Fabrikalarda çalışan makineler de arızalar yaşanması hem iş güvenliği hem de kalite açısından sıkıntılara sebep olabilir. Soğutma sularında yaşanan arızalar ise sıradan greslerin kullanılmasını oldukça güçleştirir. Bu nedenle de devreye yüksek sıcaklık gresleri girer.

Yüksek sıcaklığa ilave olarak çok ağır yükler ve düşük hızlar da söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda kusursuz performans gösteren yüksek sıcaklık gresleri kullanımına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip yağların en önemli özelliği en zorlu koşullarda bile sorunsuz çalışmalarıdır.

Yüksek sıcaklık gresleri +250 ile +300 °C aralığındaki sıcaklıklara bile dayanıklılık gösterebilmeli. Koruyucu özelliklerini korumalıdır. Üstelik ister yüksek ısıya dayanıklı gres ister diğer özelliklerdeki bir gres yağı olsun. Makine aksamını da en iyi şekilde temizleyebilecek özellikte olmalıdır.

yüksek sıcaklık gresleri

Yüksek Sıcaklık Gresi Kullanımının Faydaları

Yüksek sıcaklık gresleri kullanımının birçok yararı bulunur. Bunların içinde en önemlisi makine aksamının fiziksel etkenlerden korunmasıdır. Yüksek ısıya dayanıklı gres yağı uygulamaları sayesinde aşırı yüksek sıcaklıklarda aksamın sürtünmeden etkilenmemesi ve aşınarak parçalanmasının engellenmesi mümkün olabilir.

Yüksek sıcaklık gresleri sayesinde makinelerin tozdan etkilenmemesi sağlanarak, parçaların daha uzun süre uyumlu çalışması sağlanır. Yerine tam olarak oturan parçalar sayesinde makineler mükemmel bir uyum içerisinde çalışarak paralelinde verimi üst seviyeye çıkacaktır.

Ancak ne olursa olsun yüksek kalitede ki bir gres yağı tercih edilmesi gerekir. Özellikle gresler konusunda tercihin her zaman kaliteli ürünlerden yana olmasıdır. En zorlu koşullarda dahi makinelerin zarar görmesini engellemesi ve uzun vadede tasarruf sağlaması gereklidir.

Yüksek Sıcaklık Gresi Nasıl Seçilir?

Uygulamalar için gresleri seçerken göz önünde bulundurulması gereken birçok farklı faktör bulunur. Bunlardan en önemlisi de muhtemel çalışma sıcaklığıdır. Bazı uygulamalar maksimum ve minimum sıcaklık çevrimsel olarak çalışır. Bu nedenle yağlayıcı seçimi için maksimum ve minimum çalışma sıcaklığı dikkate alınmalıdır.

Gres seçerken dikkate alınması gereken bir diğer etken ise yağların özellikleridir. Seçim sırasında yağ tipi, viskozitesi, koyulaştırıcı tipi, katkı maddesi bileşimi özellikleri, ortam sıcaklığı, çalışma sıcaklığı, atmosferik kirlilik, yükleme, hız ve yeniden yağlama gibi özellikler göze alınmalıdır.

Çözülmesi gereken birçok ayrıntı ile aşırı sıcaklık koşullarına uyum sağlaması gereken gres seçimi yapılır. Bu şekilde zorlu mühendislik kararlarını da ortaya çıkartır. Greslerin seçiminde gereksinimleri karşılamak için ürünleri tedarik eden mühendisin seçici ve ayırıcı olması gerekir. Bu nedenle bir uzmana danışılması oldukça önemlidir.

Yüksek Sıcaklık Gresi Seçerken İzlenmesi Gereken Adımlar

Yüksek sıcaklık gresleri seçiminde ilk adım olarak mutlaka sıcaklık aralığı belirlenmelidir. Makinelerin çalışma sıcaklığı göründüğünden çok daha düşük olabilir. Bu aşamada gresin çalışacağı sıcaklığı ölçmek için temaslı veya temassız bir sensor kullanılabilir. Bu sayede sıcaklığın 200°C’yi aşıp aşmadığı belirlenebilir.

Söz konusu bu yüksek sıcaklığın, aralıklı mı yoksa devamlı mı olduğu belirlenmelidir. Sıcaklık devamlı olarak yüksek derecelerde seyrediyorsa operasyonel gereksinimleri karşılayabilecek üst düzey bir yüksek sıcaklık rulman gresi tercih edilmelidir.

Isıtma ve soğutma döngülerinin makinenin çalışma ve çalışmama aralıklarına eşlik edip etmediğine bakılmalıdır. Aynı zamanda nem oranı da dikkatli davranılması gereken bir husustur. Bu nedenle yüksek sıcaklık gresleri seçiminde nemin atmosfer veya çarpma yoluyla oluşup oluşmayacağına dikkat edilmelidir.

Makinelerdeki yeniden yağlama aralığı yağla süreci için kritik bir etkendir. Eğer yeniden yağlama zor olacaksa tercihler iyi bir şekilde yapılmalıdır. Performansı yüksek olacak şekilde daha düşük bir kullanım maliyeti elde edebilmek için birinci sınıf sıcaklık gresleri tercih edilmelidir.

Rulman Gres Yağı Testi Nasıl Yapılır?

Gres performans kapasitesini, standart rulman gres yağı testine göre tanımlamak bu konuda en iyi yöntemdir. Bu gibi testler gres yaşlanma süreçlerini desteklemek için hızlandırılmış çalışma koşullarında gerçekleştirilir.

Greslerin performansını sınırlayan faktörler arasında kalınlaştırıcı ve baz yağ oksidasyonundan kaynaklanan bozulmalar olabilir. Böyle durumlarda gres kusmasına ve buharlaşmasına bağlı baz yağ kayıpları örnek gösterilebilir. Bu nedenle gerekli testlerin yapılması önem taşır.

Genel olarak bu gresleri ömrü tespitleri, sahadaki olayları daha iyi temsil eder. Damlama noktasına dayanan iddialardan daha gerçekçi yüksek sıcaklık performans limiti ölçütü sağlar. Buna ek olarak rulman testleri, normal çalışma sıcaklıklarında ihtiyaç duyulan gres uygulama aralıkları için de yol gösterici olabilir.

Greslerin yüksek sıcaklık limitlerini değerlendirmek için genel olarak kullanılan birkaç rulman testi vardır. Bu testlerin tümünde, gresleri birbirinin aynısı beş test aletine takılan rulmanlar paralel olarak çalıştırılır. Her bir test aletinde oluşan gres arızasında kadar geçen zaman Weibull istatistikleri kullanılarak hesaplanabilir. Bu sayede de rulmanların %50’sinin arızalanacağı zaman belirlenir.

Yüksek Isıya Dayanıklı Gres ve Damlama Noktaları

Yüksek sıcaklık gresleri ile ilgili yüksek sıcaklık iddiaları büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Gresin yeterli yağlama sağlayacağı maksimum sıcaklığı tanımlamak için endüstride sıklıkla kullanılan bir dizi yaklaşımı beraberinde getirir. Uygulamalar, en iyi ürünü seçmek isteyen kullanıcılar için kafa karıştırıcı olabilir.

Kesinleşmiş bir gres aralığına dayanmayan yağlama kararı alınmamalıdır. Kullanıcıların iddia edilen yüksek sıcaklık limitinin dayanağı hakkında bir bilgisi olamaması halinde istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle geçmişte yüksek sıcaklık iddiaları damlama noktasına dayandırılırdı.

Damlama noktası temelde bir performans göstergesi olması düşünülüyor. Aslında uygun kalınlaştırıcı oluşumunu teyit etmeye yönelik bir üretim kontrol testi olarak tasarlanmıştır. Bu testlerde greslerin kalınlaştırıcısının, yağı test koşullarında tutma kapasitesini kaybettiği sıcak aralığı gösterilir.

En iyi ihtimalle bu test sonucu, gerçek şartlardaki yüksek sıcaklık performansıyla oldukça zayıf bir ilişkiye sahiptir. Ancak bugün hala genel olarak 55°C olan nominal bir gres damlama noktasından çıkarılmasıyla gres yüksek sıcaklık limitini tanımlamak yaygın tercih edilen bir uygulamadır.

Yüksek Sıcaklık Gresleri Nerelerde Kullanılır ?

  • Demir çelik sektöründe titreşimli ve darbeli yüklerin olduğu rotlarda, devirli ve yüksek sıcaklıkların bulunduğu rulmanlarda ve kaymalı yataklarda kalsiyum sülfonat komleks gresi kullanılabilir.
  • Çelik ve plastik aksamların uyum içerisinde çalıştırıldığı alanların titreşimli mekanizmalarında yüksek sıcaklık gresleri kullanılır.
  • Yedek parça ve otomotiv sektöründe imal edilen metal/elastomer çalışmaların bulunduğu zor koşullarda tercih edilir.
  • Zorlu koşullar altında çalışan hareketli bantların bulundu konveyör yataklarında kullanılabilir.
  • Taretlerin yağlanma işleminde sıcaklık gresi kusursuz performans sergiler.
gres yağı nedir banner
Corfin lubrication blog içeriği baz yağ nedir ? hakkında bilgiler

Corfin Lubrication bilim insanları yüksek sıcaklık ortamlarında üstün performans sergileyen yüksek sıcaklık gresleri üretmek için azimle çalışmalarını yürütmeye devam etmektedir. Bu sayede ihtiyaca uygun her türlü çözüme kolaylıkla ulaşılabilir.

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...