Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel olarak bu durum düşük kaliteli veya sahte yağlarda görülür. Ancak iyi yağ kullanıldığında da meydana gelebilir. Piston segmanları, silindirden motorun iç odasına çok sayıda yanma ürününün girmesine izin verirse, yakıtın kimyasal bileşenleri yağ ile reaksiyona girebilir. Sonuç olarak yağ oksitlenebilir ve çok kalınlaşabilir.
Yağ-Değişimi-Aralıkları-Nasıl-Belirlenir-Corfin-1
  • Yağ değişimi makine, motor ve diğer ekipmanların doğru çalışması açısından çok önemlidir.
  • Yağ filtresi değişimi ekipmanın kullanım kılavuzunda belirtilir.
  • Özellikle yağ değişimi ne kadar sorusu yapılacak işlemlere göre değişiklik gösterebiliyor. 
  • Motorun çalışma şekli ve ortamın özellikleri yağ değiştirme aralıklarını önemli ölçüde etkiler.

Yağ Kontrolünün Önemi

Çalıştırmadan sonra ön paneldeki yağ göstergesi uzun süre sönmezse, yalnızca yağ seviyesi değil aynı zamanda durumunu da kontrol edilmelidir. Yağ hızla kararırsa ve aynı zamanda yağ çubuğundan çok yavaş akıyorsa, bu endişe verici bir işarettir. Aracın kullanımı sırasında yağ hiç koyulaşmıyorsa, yağ temizleme işlevini yerine getirmiyor demektir. Veya motorun iç yüzeyinde biriken parçacıkları tutmuyordur. Bu nedenle yağ değişim işlemleri tamamlanmalıdır.

Yağ kontrol ışığı ne gösterirse göstersin yağ kontrol edilmelidir. Gerçek şu ki, küçük hacimli motorlarla donatılmış araçlar, anormal bir durumun sinyalini çok geç verebiliyor. Üç litreden bir yağ kaybının, her üç litreden bir litre yağ kaybıyla aynı olmadığını kabul etmelisiniz.

Sürücülerin şüpheli dolum istasyonlarında doğrudan varilden yağ doldurması bir tehlike oluşturabiliyor. Fıçının tabanında aşırı miktarda aktif madde içeren büyük miktarda tortu birikebiliyor. O yağ motorda çalışmaya başladığında, birkaç gün sonra motoru elden geçirmeniz ve yağ değişimi yapmanız gerekecektir.

yağ değişim

Yağ Değişimi Aralıklarının Optimize Edilmesi

Motorunuzun yağının bakımını yapmak, motorunuza dikkat etmeyi ve uygun bakımı gerektirir. Bu durum da yağ değiştirme aralıklarını uzatır. Aracınızın yakıt verimliliğini artırdığınızda dizel motorlar için yağ değişimleri daha az sıklıkta yapılabilir. 

Aslında düzenli motor bakımıyla yıllık yağ değişimi sayınızı azaltabilirsiniz. Motorunuz, bileşenleri ve yağı çalışır durumda olduğunda daha az yağı değiştirmek daha kolaydır. Motorun bakımı yapılmazsa veya zorlu ortamlarda kullanılıyorsa dizel motor yağı sık sık değiştirilir.

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Olmalı?

1950’lerde bir kamyonun her 500 milde veya daha az bir yağ değişimine ihtiyacı vardı . Filtre teknolojisi, motorlar ve yakıt kalitesindeki gelişmeler sayesinde modern kamyonlar aynı yağ değiştirme aralığında 50 000 mil kadar yol kat edebiliyor. Yine de bir kamyonun ortalama yağ değişimi aralığı yaklaşık 25 000 mildir. Filonuz aynı marka ve modeli kullansa dahi bu tutar farklılık gösterebilir.

Örneğin iki özdeş aracın her zaman aynı anda yağ değişimine ihtiyacı olmayacaktır. Birincisi yağ değişimi olmadan 50.000 mil yol kat edebiliyor. İkincisi ise 16.000 mil sonra yağ değişimine ihtiyaç duyabiliyor. Performanstaki bu fark aşağıda yer alan sorundan kaynaklanabiliyor:

  • Motorun durumu; Motorun sık kullanılması ve aracın aralıksız çalıştırılması strese neden olabiliyor ve yağ verimliliğini azaltabiliyor.
  • Sürücünün kalıpları; Sürücüler tarafından sert bir şekilde kullanılan veya dik yokuşlarda ve tozlu yollarda sürülen araçlar yakıt verimliliğinizi azaltabiliyor.
  • Yağın özellikleri; Düşük kaliteli yağ, yüksek kaliteli yağ kadar uzun süre dayanamaz ve aracınızın motoruna zarar verebiliyor.

Yakıt Verimliliği İle Yanma Verimi Arasındaki İlişki

Yağ değişiminin ne kadar süreceği aracınızın motorunun yakıt verimliliği ile ilgilidir. Yakıt verimliliği, piston segmanlarından geçen elemanların niteliğini ve miktarını kontrol etmeye yardımcı olan yanma verimliliği sayesinde artar.

Pistonda “boşaltma” meydana geldiğinde kir, kurum, buğu, nitrojen oksit ve hidrokarbonlar yağınıza girerek yağınıza zarar verebiliyor. Yağın kalitesini ve saflığını etkileyen diğer faktörler arasında motorun sıcaklığı ve emisyon kontrollerinin yanı sıra sızdırmazlık verimliliği de yer alır.

yağ değişim

Parçacıklar ve Diğer Kirleticiler Yağ Kalitesini Nasıl Etkiler?

Yağ bozulma ilgili en şaşırtıcı şeylerden biri, küçük bir kir parçasından başlayıp, aracınıza girdiği andan yağ değişimi sırasında onu çıkardığınız ana kadar yirmi kat çoğalabilmesidir. Bu süre zarfında yağın kalitesi düşer ve ekipmanınıza yarardan çok zarar verir.

Kirlenmiş motor yağına sahip ve filtrelemesi başarısız olan araçlarda katı maddeleri, aşağıdakiler gibi diğer yabancı maddelerle birleşebiliyor:

  • Çamur: Çoğunlukla birleşerek yağ aralıklarını kısaltan kirletici katı maddeler ve nem karışımından gelir.
  • Kurum: Yağınızın kalitesini düşüren yabancı maddelerin karışımından kaynaklanan çamur gibi oluşur.
  • Su: Yağdaki nem, yağlama kalitesini ve motorun yakıt verimliliğini düşürür.
  • Soğutma sıvısı: Glikol ve çeşitli asitlerin motor yağı üzerinde oksidasyon gibi aşındırıcı etkileri olabiliyor.

Yakıtın seyreltilmesi ile oksidasyona neden olur. Motor yağınızın incelmesine neden olan başka sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Motor Yaşı ve Stresin Yakıt Verimliliğine Etkileri

Motorunuzun kalitesine zarar veren bazı faktörlerin olması kaçınılmazdır. Örneğin bir kamyonun kat ettiği saat ve kilometre sayısı motorunuzun ömrünü belirler. Bir araç arka arkaya sekiz yıl boyunca ülke çapında arka arkaya teslimat yaparsa, motor, şehirlerarası teslimat için haftada üç kez kullanılan bir kamyon kadar uzun süre dayanmayacaktır.

Yağ değişimi aralığı boyunca çalıştıklarından emin olmak için filtrelemeyi ve contaları izleyerek yağ akış sisteminizin bakımını yapın. Kötü filtreleme, motorunuz üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabiliyor. Yağ filtreleri yağınızı kirlenmeye karşı koruduğu için, bir sonraki yağ değişiminden önce kontrol edilmelidir. Motor bölmesine giren kiri ve diğer kirletici maddeleri tutacak alana sahip olmaları gerekir.

yağ değişim

Sıcak ve Soğuk Havanın Petrol Kalitesine Etkisi

Yağınızın sağlığı genellikle son yağ değişiminden bu yana aracınızı nereye sürdüğünüze yansır. Bir kamyonun yoğun sıcaklıklardan geçmesi yağın kalitesini etkileyebiliyor ve yeterli yağlama sağlanmayarak motora zarar verebiliyor.

Örneğin, sıcak hava dalgası sırasında bir kamyon yüzlerce kilometre yol kat ettiğinde, petrol kalınlığını kaybeder. Daha az yağlayıcı gibi davranır ve motordaki kirli suya daha çok benzer. Yağ kaynağındaki termal sıkıntı aynı zamanda yağ içinde oksitlenme gibi zararlı kimyasal reaksiyonlar olabiliyor. Bu da yağ değişimi aralığının süresini kısaltır.

Aşırı soğuk havalarda yağ kalınlaşabiliyor. Motor parçaları, kalınlaşan yağdan kaynaklanan çamur nedeniyle serbestçe hareket etmek yerine yavaşlayacaktı. Kalın yağ, aracınızı çalıştırmakta zorlanan yatakları aşındırdığı için çalıştırma sırasında ekipmana zarar verir.

Kirli Sürüş Ortamlarının Yağ Kalitesi Üzerindeki Etkileri

Çeşitli dış faktörler yağ kalitesini etkileyebilir. Örneğin kirli yollar, şasinin altından emilen kir ve döküntülerin üzerinden geçerken ekipmanı çeşitli kirletici maddelere maruz bırakabiliyor. Kirli ortamlar ayrıca motorunuzu yakındaki fabrikalardan çıkan duman gibi havadaki kirletici maddelere de maruz bırakır.

Nemli günlerde, havadaki kirletici maddelerin yanma odasından motorunuza ulaşma ihtimali artar. Bu günlerde nem, kiri havada daha fazla dolaştırır. Tozlu yolları, petrol kirliliğinin olduğu sanal havaalanlarına dönüştürür.

yağ değişim

Engebeli Sürüş Arazisinin Yağ Değişimi Üzerindeki Etkileri

Motorunuzun yakıt verimliliği ile ilgili sorunlar olabiliyor. Dik yokuşlu, kayalık yollu zorlu rotalarda ve dur-kalk trafiğin olduğu yerlerde daha da kötüleşebiliyor. Örneğin bir kamyon düzenli olarak engebeli arazide gidiyorsa rulmanlarına ve akslarına zarar verebilirsiniz. Manzara veya trafik düzenini telafi etmek için motor, normalde kullanacağından daha fazla yağ tüketebiliyor.

Diğer Motor Sorunlarının Yağ Aralıklarına Etkisi

Motorunuzun yağ tedarik kalitesini azaltan tüm dış unsurların yanı sıra, motordaki diğer sorunlar da yağ değişimleri arasındaki süreyi belirleyebiliyor. Bir motor tam kapasiteyle çalışmazsa, motor sorunlarını telafi ettiği için daha fazla yağ tüketecektir. Benzer şekilde, belirli sayıda diğer motor bileşeninin gecikmesi veya arızalanması durumu olabiliyor. Bunlar aracınızın yakıt verimliliğini azaltabiliyor. Bu da yağ değişim ücreti fiyatına etki edebiliyor. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...