Madeni Yağ Hangi Aralıklarla Değiştirilir?

Madeni Yağ Hangi Aralıklarla Değiştirilir?
Madeni yağ, üretime konu olan cihazların performansını doğrudan etkileyen bir husustur. Parçaların sürtünmesini azaltan bu yağ makinelerin ömrünü uzatsa da yağlama periyodu atlandığında kötü sonuçlar doğurabilir. Buradan hareketle gelin “madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusuna yanıt arayalım!
Madeni-Yağı-Değiştirme-Süreleri-Nelerdir-1
  • Yağlama periyodları madeni yağın kullanım alanına bağlı olarak farklılık gösterir.
  • Madeni yağlar pek çok sektördeki işletmelerin kullanımı için uygun içeriklerde üretilir.

Madeni Yağ Nedir?

Madeni yağ, ham petrolün rafinelerdeki işlemi ve spesifik işlemlerinden geçirilmesi neticesinde elde edilen baz yağlardan oluşur. Üretimin gerçekleştirildiği petrol rafine işlemlerinden sonra yeniden özel bir işleme tabi tutulur. Daha sonra madeni yağların hammaddesinde kullanılan baz yağlar üretilir. Bu şekilde de madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir ve nasıl oluşur soruları netlik kazanmaya başlıyor.

Çeşitli viskoziteleri içeren baz yağları, makine ihtiyacına göre farklı maddelerin karıştırılması sonucunda madeni yağı meydana getirir. O yüzden madeni yağ seçiminde ve kullanımında baz yağlar ile katkı maddeleri oldukça büyük öneme sahiptir. Aynı zamanda “madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtı için de kritiktir. 

madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Madeni Yağların Fonksiyonları Neler?

Madeni yağlar amacına uygun ideal ve doğru kullanıldığında bir fonksiyonu yerine getirir. Öncelikle üretimden çıkan parçaların yüzeyleri, her ne kadar kusursuz işlenmiş olsalar da tam olarak canlı ve parlak bir görünüm vermez. İşlemden çıkan parçaların yüzeyinde asperit adında bir pürüz bulunur. Çok küçük girinti ve çıkıntılar olduğu için de ancak mikroskop ile görülür. 

Çalışma sırasında birbirine temas eden kuru yüzeyler, asperit olarak bilinen girinti ve çıkıntıların yüzeyindeki hareketlere karşı bir direnç gösterir. Bu hareketlere karşı gerçekleşen dirence ise sürtünme adı verilir. Bu bağlamda madeni yağlayıcının esas fonksiyonu uygulandığı yüzeyde bir film tabakası oluşturarak ilgili yüzeyleri birbirinden ayrı tutmaktır. Ayrıca sürtünme akabinde oluşabilecek ısınma ve aşınmayı önleyerek, parçaların daha kolay şekilde hareket etmesine olanak tanımaktır. Ancak, bu tür problemleri önlemek için madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir? Sorusunun cevabını bilmek de mühimdir. 

Madeni Yağ Çeşitleri Nelerdir?

Madeni yağlar içeriğinde bulunan bileşenlere göre bazı çeşitlere ayrılır. Bunlar arasında sentetik bazlı madeni yağlar ve mineral bazlı madeni yağlar yer alır. “Madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtı çeşitlerine göre de farklılık gösterir. 

madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Mineral Bazlı Madeni Yağlar

Mineral bazlı madeni yağlar, içerdiği katkı maddelerine göre üç farklı şekilde sınıflandırılır. Bunlar ise şöyledir: 

  • Aromatikler, parofanik yağ yağının aşamasında aromatik yağların birbirinden ayrıştırılması ile üretilir. Özellikle yüksek yumuşamaya gereksinim duyulan alanlarda sıklıkla kullanılır. 
  • Alifatik ve Aromatikler, tercih edildiği yüzeyin daha parlak, canlı, pürüzsüz olmasına olanak tanır. 
  • Alifatikler, atomların birbirlerine kovalent şekilde entegre olması akabinde meydana gelen yağlardır. Naftanik ve prafinik olmak üzere 2 farklı türü vardır. 

Sentetik Bazlı Madeni Yağlar

Sentetik bazlı madeni yağ üretimine petrolün azalması ile beraber yoğunlaşılmıştır. Bu yağ, petrol esası içermeyen kimyasal sentez metotları ile üretilir. Sentetik yağlar, makinede oluşan sürtünmeyi minimize eder, aşınmayı azaltır ve sıcaklığı büyük ölçüde düşürür. Bahsi geçen yağ, düşük sıcaklıklarda dahi kolaylıkla akabildiği ve yüksek ısıda inceldiği için diğer yağlara kıyasla daha yüksek kapasite ile çalışır. Son teknolojiler dahilinde üretilen yağın bir avantajı da kullanılan makinelerin ömrünü uzun soluklu kılmaktır. 

Madeni Yağların Katkı Maddesi Nedir?

Madeni yağlar, kullanıldığı alana göre farklı özelliklere sahiptir.  İçeriğine eklenen bu özelliklere ise katkı maddesi denir. Katkı maddeleri ise yalnızca yağa yeni bir fonksiyon kazandırmakla kalmaz, istenmeyen özelliklerini de en aza düşürür. “Madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtını da farklılaştıran katkı maddelerinden bazıları ise şunlardır;

Korozyon Önleyici ;

Kullanılan metallerin yüzeyinin korunmasına yardımcı olur. 

Oksidasyon Önleyici ;

Yağın tortulaşmasını ve kalınlaşmasını önlemek adına kullanılan bir katkı maddesidir. Aynı zamanda motorların oksidasyonunu da engeller. 

Deterjan Katkıları ;

Pas, tortu ve kül gibi parçaları kendine çekerek kullanılan cihazın uzun süre performansını korumasına olanak tanır. 

Köpük Önleyici Katkılar ;

Yağın pürüzsüz olması adına kabarcıkları patlatarak köpürmeyi önler. 

Pas Önleyici ;

Suda meydana gelen pas önleyici, motorun yakıtı yakmasıyla beraber ortaya çıkarak pas oluşumunun önüne geçer. 

madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Madeni Yağların Diğer Yağlardan Farkı Neler?

“Madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtına geçmeden önce ilgili yağın farklarını bilmekte fayda vardır. Hidrolik sistemlerin yağlanması, motor yağlanması, dişlilerin yağlanması, yatak rulman yağlanması, metal kesme, korozyon önleme gibi birçok alanda madeni yağlar tercih edilir.

Üretime konu olan kalıp, makine, aparat, cihaz vb. bütün ekipmanların spesifik bir çalışma prensibi bulunur. Bu bağlamda, ilgili alanlarda kullanılan yağların da büyük bir çeşitlilik göstermesi gerekir. Madeni yağlar motor yağları, otomotiv yağları, endüstriyel yağlar, gresler ve yağlama müstahzarları olarak sınıflara ayrılır. Çeşitli markalar tarafından farklı cinslerde madeni yağlar satışa sunulur. Ancak, madeni yağların hammaddesinin bir tane olduğu bilindiğinde, bu yağlar ne gibi farklara sahiptir?

“Madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtını da değiştiren yağların şu gibi farkı var: 

  • Üretiminde tercih edilen baz yağların bazı kimyasal özelliklerinin değişiklik göstermesi, 
  • Üretiminde kullanılan katkı maddelerinin hem cinsinin hem de miktarının farklılık göstermesi,

Yukarıdaki hususlar neticesinde madeni yağ çeşitleri birbirinden ayrılır. 

Madeni Yağlar Nerelerde Kullanılır?

Madeni yağlar yüksek viskozite aralığında üretilir. Bu tip yağlar ise, pek çok sektördeki işletmelerin kullanımı için son derece uygun duruma gelir. Viskozite seviyesinin yüksek olması “madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtında değiştirme periyodunun uzamasına olanak tanır. Kullanım alanlarına göre madeni yağlar ve özellikleri şu şekildedir:

  • Sıvı yağlayıcıları içeren madeni yağlar, toz boya hatlarında bulunan baklalı ve rulmanlı zincirlerin yağlanabilmesi konusunda oldukça başarılıdır.  
  • Yüksek sıcaklık aralıklarında çalışan makinelerde madeni yağın kullanımı son derece önemlidir. Bu yağın kullanımı makinelerin ömrünün uzamasına yardımcı olur. 
  • Paketleme işlemlerinde tercih edilen makinelerin yağlanması için tercih edilir. 
  • Gıda ile temas ihtimali olan ve düşük sıcaklık içeren ortamlardaki makinelerin zincirlerinin yağlanmasında kullanılır. 
  • Kapalı olarak çalışma gösteren sirkülasyon sistemlerinin her birinde bu yağ tercih edilir. 
  • Düşük viskozite oranları sayesinde ilaç endüstrisinde yer alan cihazlarda hidrolik bir yağlayıcı olarak son derece başarılıdır. 
  • Darbeli, yüklü ve ağır koşullarda çalışan kapalı sistemlerde kullanılır. 

“Madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir?” sorusunun yanıtı kullanılma alanına bağlı olarak farklılık gösterir. 

madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir

Madeni Yağ Hangi Aralıklarla Değiştirilmelidir?

Yağlama periyodları madeni yağın kullanım alanına bağlı olarak farklılık gösterir. Ortalama olarak bir hidrolik yağ, en zorlu şartlarda dahi 5 ila 6000 saat arasında çalışır. Ancak madeni yağı çok daha erken sürelerde değiştirmek zaruridir. Yağlama periyoduna konu olan etken ise, kirlenmesidir. Çünkü makinelerde bulunan filtrasyon sistemi küçük kir partiküllerini hiçbir şekilde temizleyemez. 

Filtreler yüksek debilerde yağ akışına dayanıklılık gösterebilmek üzere en ince 10 mikron hassasiyetinde seçilir. Bunun dışında yağlama periyodları, makine ve ekipman imalatçılarının ihtiyaç duyduğu kirlilik düzeyine göre saptanır. Bu sayede madeni yağ hangi aralıklarla değiştirilir? Sorusuna cevap verilerek bütün soru işaretleri giderilir. 

Madeni yağ değiştirme aralığı kullanıldığı alana ve şartlarına göre değişir. Belirtilen sürelerden önce değiştirilmesi cihaz ömrü için önemlidir. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...