Sıcak Haddeleme Nedir?

Sıcak Haddeleme Nedir?
Sıcak haddeleme, tane yapılarını kırarak sınırları yok ederek, düzgün tane yapılarına sahip, güçlü sınırlara sahip yeni yapıların oluşmasına yol açar. Yüksek sıcaklıktaki levha gibi başlangıç ​​malzemeleri sürekli döküm prosesinden doğrudan haddehanelere akar. Daha küçük işlemlerde malzemeler oda sıcaklığında başlar ve değirmene beslenmeden önce ya bir ıslatma çukurunda ya da indüksiyonla ısıtma yoluyla ısıtılmalıdır. Peki sıcak haddeleme nedir?
Sıcak-Haddeleme-Nedir-Corfin-1
  • Sıcak haddelenmiş sac ve soğuk haddelenmiş sac arasındaki farkı anlamanın en kolay yollarından biri yüzeye dokunmaktır.
  • Sıcak haddelenmiş çelik pürüzlü bir yüzeye sahipken, soğuk haddelenmiş çelik dokunulduğunda yağlıdır.
  • Sıcak haddelenmiş çeliğin başlıca faydalarından biri maliyet etkinliğidir. 
  • Sıcak haddelenmiş çelik, yeniden ısıtmaya gerek kalmadan ısıtmadan hemen sonra şekillendirilebilir ve şekillendirilebilir. 
  • Sıcak haddeleme işlemi herhangi bir gecikme olmaksızın gerçekleşebildiğinden, sıcak haddelenmiş çelik büyük miktarlarda üretilebilir.

Haddelemenin Avantajları

Yüzeydeki kireç genellikle yüksek basınç altında su kullanılarak veya asitle temizleme ve ardından paslanmayı azaltmak için yağlama kullanılarak mekanik olarak giderilir. Sıcak haddeleme, metalin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde ısıtılarak çalışma veya işleme işlemi sırasında plastik olarak deforme edildiği bir metal işleme işlemidir.

Bu işlem, metalin aynı hacmini koruyarak istenilen geometrik boyutlara ve malzeme özelliklerine sahip şekiller oluşturmak için kullanılır. Sıcak metal, düzleştirmek, uzatmak, kesit alanını azaltmak ve düzgün bir kalınlık elde etmek için iki silindir arasından geçirilir. 

Haddeleme avantajları olarak sıcak işleminin en yaygın ürünüdür ve metal endüstrisinde ya son ürün olarak ya da sonraki işlemler için hammadde olarak yaygın şekilde kullanılır diyebiliriz. Sıcak işleme çelik malzemeye, dayanıklılık ve güç, süneklik, titreşime ve şoka karşı dayanıklılık, şekillendirilebilirlik gibi faydalar sağlar. 

sıcak haddeleme

Haddelenmiş Çelik Özellikleri

Haddeleme işleminin çeliğin özellikleri üzerinde önemli bir etkisi vardır. Çeliğin yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde ısıtılması ve ardından normalleştirme olarak bilinen bir işlemle oda sıcaklığında soğutulmasıyla çeliğin mikro yapısı kalıcı değişikliklere uğrar ve bu da daha fazla tokluk ve süneklik sağlar. Bu durum ilave süneklik, metalin şekillendirilmesini ve bükülmesini kolaylaştırır.

Sıcak haddeleme işlemi aynı zamanda bitmiş metal parçanın genel şeklini de etkiler. Sıcak işlenmiş formlar, soğuk işlenmiş formlardan çok daha büyük olabilir. Bununla birlikte, sıcak işlenmiş çelik ısıtılıp soğutulduğundan büzülmeye karşı hassastır ve nihai ürünün şekli ve boyutu üzerinde daha az kontrol sağlar. 

İşlenmiş Çelik Endüstrisi Uygulamaları

Sıcak haddelenmiş çelik uygun maliyetlidir, sünektir, sağlamdır ve hızlı bir şekilde üretilmesi kolaydır. Bununla birlikte, soğutma işlemi, nihai ürünü, ilk şekillendirme işlemi sırasında olduğundan biraz daha düzensiz ve daha küçük bırakabilir. Bu durum da sıcak işlenmiş çeliği ağır endüstriyel uygulamalar için ideal kılar.

Farklı sektörlerdeki en popüler uygulamalardan bazıları şunlardır:

  • Tarım ve madencilik. Ekipman bileşenleri ve tırnak çubuklarının yapımında sıklıkla sıcak işlenmiş çelik kullanılır.
  • Köprüler ve Altyapı İnşaatları. Izgara döşemesi ve genleşme derzleri sıcak haddelenmiş çelikten yapılabilir.
  • Sıcak işlenmiş çelik, endüstriyel bağlantı elemanları ve palplanş bağlantı elemanları için kullanılabilir.
  • Hükümet ve savunma. Gemi güverte rayları, dayanıklılığı nedeniyle sıklıkla sıcak işlenmiş çelikten yapılır.
  • Malzeme taşıma. Üreticiler forklift parçaları, vinç rayı bağlantı çubukları ve tramvay veya asansör korkulukları için sıcak işlenmiş çelik kullanıyor.
  • D-çubuklar, izolasyonlu ve standart bağlantı çubukları sıcak işlenmiş çelikten yapılmıştır.
  • Otomotiv üreticileri kapı menteşeleri ve kamyon jantları yapmak için sıcak işlenmiş çelik kullanıyor.
  • Su İletimi. Boru bağlantıları ve muf bölümleri sıcak işlenmiş çelikten yapılabilir.
  • Sonuç olarak sıcak haddelenmiş çelik formlar, zorlu ancak uygun maliyetli malzeme seçenekleri gerektiren projeler için mükemmel bir seçimdir.
sıcak haddeleme

Sıcak ve Soğuk Haddelenmiş Çelik

Çelik pek çok kaliteye, spesifikasyona, şekle ve kaplamaya sahiptir. Dünya Çelik Birliği her biri benzersiz özelliklere sahip 3.500’den fazla farklı çelik kalitesini listelemektedir. 

Ancak çeliğin özelliklerini her uygulama için optimize etmek, kimyasal bileşimi değiştirmenin de ötesine geçer. Çeliğin imalat işlemlerinin kalite ve özellikleri aynı olabilir. Çelik ürünler üzerinde önemli bir etkisi olabilir. Prefabrik çelik ürünler arasındaki önemli bir ayrım, sıcak ve soğuk haddelenmiş çelik arasındaki farktır.

Sıcak ve Soğuk İşleme Arasındaki Fark Nedir?

Sıcak ve soğuk işlenmiş arasındaki temel farkın prosesten kaynaklandığını unutmamak önemlidir. Haddeleme, ısıyla yapılan işleme anlamına gelir. Soğuk haddeleme oda sıcaklığında veya buna yakın sıcaklıkta yapılan işlemleri ifade eder. 

Bu teknikler genel performansı ve uygulamayı etkilese de, metalurjik bileşim ve performans derecelendirmeleriyle ilgilidir. Resmi spesifikasyonlar ve çelik kaliteleriyle karıştırılmamalıdır. Farklı kalite ve spesifikasyonlardaki çelikler, hem temel karbon çelikleri hem de diğer alaşımlı çelikler dahil olmak üzere sıcak veya soğuk haddelenmiş olabilir.

Ancak bazı çelik türleri belirli uygulamalar için daha uygundur. Hangisinin kullanılacağını bilmek, ham maddelere aşırı harcama yapılmasını önlemeye yardımcı olabilir. Soğuk ve sıcak işleme arasındaki farkları anlamak, birini diğerine tercih etmenin ayrılmaz bir parçasıdır.

sıcak haddeleme

İşleme Nasıl Yapılır?

Sıcak haddeleme en sık yapılan uygulamalardan biridir. Peki sıcak haddeleme nasıl yapılır? Sıcak işlenmiş çelik, çok yüksek sıcaklıklarda – çoğu çelik için yeniden kristalleşme sıcaklığının üzerinde olan 1.700˚F’nin üzerinde – haddelemeyle preslenmiş çeliktir. Bu, çeliğin şekillendirilmesini kolaylaştırır ve işlenmesi daha kolay ürünler ortaya çıkar.

Sıcak işlenmiş çelik genellikle aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

  • Ölçeklenmiş bir yüzey; aşırı sıcaklıklardan kaynaklanan soğumanın bir kalıntısı
  • Çubuk ve levha ürünleri için hafif yuvarlatılmış kenarlar ve köşeler
  • Mükemmel kare açıların aksine soğutmanın hafif trapez formlara neden olabileceği hafif bozulmalar

İşlenmiş Çeliğin Faydaları Nelerdir?

Sıcak çelik genellikle soğuk işlenmiş çeliğe göre çok daha az işlem gerektirir. Bu da onu çok daha ucuz hale getirir. Sıcak haddelenmiş çeliğin oda sıcaklığında soğumasına izin verildiği için esas olarak normalleştirilmiştir. Yani su verme veya iş sertleştirme işlemlerinden kaynaklanabilecek iç gerilimlerden arındırılmıştır.

sıcak haddeleme

Soğuk Haddeleme Nasıl Yapılır?

Soğuk işlenmiş çelikler genellikle standart sıcak işlenmiş çeliklerden daha sert ve daha güçlüdür. Çelik, esas olarak daha ileri işlemlere tabi tutulmuş sıcak haddelenmiş çeliktir. Sıcak ürün soğuduktan sonra her şey daha net bir şekilde görülür. Daha net boyutlar ve daha iyi yüzey kalitesi elde etmek için oda sıcaklığında yeniden haddelenir.

Soğuk çelik genellikle aşağıdaki özelliklerle tanımlanabilir:

  • Daha yakın toleranslarla daha iyi, daha tamamlanmış yüzeyler
  • Çoğunlukla dokunulduğunda yağlı olan pürüzsüz yüzeyler
  • Çubuklar çok daha iyi tanımlanmış kenar ve köşelere sahiptir
  • Tüpler daha iyi eşmerkezli tekdüzeliğe ve düzlüğe sahiptir

Soğuk Haddelenmiş Çeliğin Faydaları Nelerdir?

Sıcak haddelenmiş çeliğe göre daha iyi yüzey özelliklerine sahiptirler. Soğuk haddelenmiş çeliğin genellikle teknik açıdan daha hassas uygulamalarda veya estetiğin önemli olduğu yerlerde kullanılması şaşırtıcı değildir. Ancak soğuk işlenmiş ürünler için ek işlemlerden dolayı daha yüksek fiyatlara gelirler.

Fiziksel özellikler açısından soğuk çelikler genellikle standart sıcak çeliklerden daha sert ve güçlüdür. Metal daha düşük sıcaklıklarda şekillendirildiğinden iş sertleşmesi nedeniyle çeliğin sertliği, çekme kırılmasına karşı direnci ve deformasyona karşı direnci artar.

Sıcak ve Soğuk Haddeleme Arasından Hangisini Tercih Etmeliyim?

Büyük yapısal bileşenlere ihtiyacınız varsa, parçaları oluşturmak için sıcak çelik işlemine ihtiyacınız olacaktır. Daha hassas ve dayanıklı nitelikler gerektiren daha küçük parçalar için ise soğuk haddeleme işlemi daha mantıklı bir seçenektir. 

Bu Yazılarımızda İlginizi Çekebilir

Yağ Değişim Aralıkları Nasıl Belirlenir?
Yağın erken yaşlanmaya maruz kalması normal karşılanan bir durumdur. Genel...
Çok Amaçlı Gres Kullanım Alanları ve Özellikleri
Basit bir ifadeyle çok amaçlı gres, birden fazla uygulamada kullanılabilen...
Gres Uyumluluğu Tablosu ve Referans Kılavuzu
Endüstriyel tesislerin tamamında yağlama söz konusu olduğunda çoğu bakım personeli...
Demir Çelik Sektöründe Enerji Verimliliği
Demir Çelik sektörü birçok sanayi koluyla iç içe olması nedeniyle...